Beheer mijn website | website beheer & onderhoud

De-webmaster-van-Enschede-Beheer-voor website beheer

Datum

Hoe kun je een afbeelding toevoegen in WordPress?
Een afbeelding in WordPress kan jouw bericht of pagina helemaal compleet maken. Maar hoe voeg je dit toe? Wij leggen het uit!

Voor goede vindbaarheid van jouw teksten, en uiteraard om jouw artikelen en pagina’s er strak uit te laten zien, is een afbeelding op een pagina of bij een artikel onmisbaar. De meeste mensen zijn tenslotte heel visueel ingesteld. Een afbeelding kan de tekst ondersteunen, maar bezoekers van jouw website ook uitnodigen tot het lezen van een tekst. Maar hoe kun je eigenlijk een afbeelding toevoegen in WordPress? Daar zijn diverse methoden voor en in dit artikel leggen wij deze methoden één voor één uit.

Wordpress afbeelding

Bestanden uploaden in WordPress

De meest gebruikte methode om afbeeldingen toe te voegen aan een pagina of bericht is door bestanden te uploaden in WordPress. In je WordPress Dashboard kun je via het kopje ‘Media’ nieuwe bestanden uploaden. Vervolgens kun je van jouw computer diverse afbeeldingen selecteren en vervolgens uploaden.

Deze bestanden worden opgeslagen in WordPress in de ‘Bibliotheek’. Hier vind je een overzicht van alle mediabestanden die jij al hebt geüpload en die je tot je beschikking hebt. Deze ‘Bibliotheek’ kun je via het kopje ‘Media’ bekijken, maar je kunt er ook altijd tijdens het opstellen van een bericht of een pagina gebruik van maken.

Afbeelding toevoegen in WordPress

Nu je mediabestanden kunt uploaden en deze weet je vinden in de ‘Bibliotheek’ is het tijd om deze afbeelding toe te voegen aan een bericht of pagina. WordPress werkt met blocks voor het opstellen van berichten. Dit kan een paragraaf, lijst of koptekst zijn, maar ook een afbeelding, video of galerij.

Selecteer bovenaan de pagina via het ‘+’ teken welk block je toe wilt voegen. Selecteer ‘Afbeelding’ voor een enkele afbeelding. Nu kun je uit jouw ‘Bibliotheek’ het gewenste bestand kiezen of een bestand naar keuze uploaden.

Maak je liever gebruik van meerdere foto’s of afbeeldingen in een tekst? Of wil je jouw pagina ondersteunen met een video? Dan kun je kiezen voor ‘Galerij’ of ‘Video’. WordPress biedt talloze opmaakmogelijkheden aan zodat jij jouw pagina’s helemaal naar eigen wens kunt opmaken.

Afbeelding van andere bron toevoegen

Soms zal het misschien interessant zijn om een afbeelding van een andere locatie of bron te gebruiken voor jouw pagina of bericht. Het is niet toegestaan om zomaar afbeeldingen van anderen te gebruiken, ook al staan deze op social media, Google of Pinterest. Je kunt deze afbeelding echter wel embedden om deze te kunnen gebruiken op jouw pagina.

Bij het embedden van een afbeelding sluit je een beeld in door gebruik te maken van de URL van deze afbeelding. Het is een legale manier om een afbeelding of video van iemand anders weer te geven op jouw website. Maar hoe doe je dit?

Embedden op jouw pagina is net zo eenvoudig als het uploaden van afbeeldingen. Als je via het ‘+’ teken een afbeelding toevoegt, kun je kiezen of je deze wilt uploaden, wilt ophalen uit de Mediabibliotheek of wilt invoegen via URL. Selecteer deze laatste optie en voer de URL in van de betreffende afbeelding. En voilà, de afbeelding is embedded.

Lukt het niet?

Met een beetje oefening word je vanzelf heel handig in het toevoegen van een afbeelding in WordPress. Lukt het je nu niet om een beeld in te voegen, dan kan dat diverse redenen hebben. We leggen enkele veelvoorkomende redenen uit.

Soort bestand

Je kunt via WordPress ontzettend veel soorten bestanden toevoegen. Qua afbeeldingen en video’s kun je gebruikmaken van:

 • .jpg
 • .jpeg
 • .gif
 • .png
 • .ico
 • .avi
 • .mp4
 • .m4v
 • .mov
 • .wmv
 • .ogv
 • .mpg
 • .3g2
 • .3gp

Wanneer je een bestand wilt toevoegen dat niet is toegestaan in WordPress krijg je de melding ‘Sorry, dit bestandstype is om veiligheidsredenen niet toegestaan’. Je zult dan moeten kiezen voor een ander type bestand of het bestand moeten converteren.

Bestandsgrootte afbeelding

Je kunt allerlei soorten en formaten afbeeldingen toevoegen aan jouw WordPress Mediabibliotheek, maar het is wel belangrijk om goed te letten om de bestandsgrootte. Het liefst maak je gebruik van afbeeldingen van goede kwaliteit met een bestandsgrootte dat de afbeelding recht aandoet, maar zorg er ook zeker voor dat dit niet te groot is. Afbeeldingen met een hoge bestandsgrootte laden traag in én nemen veel ruimte in beslag. Dit kan een reden zijn dat de afbeelding niet naar behoren werkt.

Verkeerde instellingen

Wanneer jouw website net gebruik maakt van WordPress of net verhuisd is, kan het nog wel eens voorkomen dat je problemen ervaart met het uploaden van bestanden. Dit kan komen door een verkeerde instelling van het mediapad of van de WordPress mappen of juist door onjuiste bestandsrechten. Vaak krijg je hierbij een foutmelding als ‘Unable to create directory wp-content/uploads’ of een foutmelding bij het uploaden.

Dit is gelukkig vaak snel te verhelpen door de configuraties aan te passen. Dit kun je zelf doen, als je de rechten en de kennis ervoor hebt. Je kunt ook contact opnemen met jouw hostingpartij om deze problemen te verhelpen.

nl_NLDutch