Beheer mijn website | website beheer & onderhoud

De-webmaster-van-Enschede-Beheer-voor website beheer

Datum

5 tips voor het optimaliseren van afbeeldingen voor SEO
Een goede webpagina is uitstekend vindbaar online in zoekmachines. Wij helpen je met 5 tips voor het optimaliseren van afbeeldingen voor SEO.

Als je jouw website, blog of pagina goed vindbaar wilt maken online is het belangrijk om deze te optimaliseren voor zoekmachines. SEO, dat staat voor Search Engine Optimization, betekent het optimaliseren van jouw content voor diverse zoekmachines, zoals Google en Bing. Dit optimaliseren kun je op allerlei manieren doen. Je kunt gebruikmaken van de juiste zoekwoorden, zorgen dat jouw pagina ook goed wordt weergegeven op mobile, betere informatie geven dan je concurrenten én jouw afbeeldingen optimaliseren. Wij helpen je graag op weg met 5 tips voor het optimaliseren van afbeeldingen voor SEO.

afbeeldingen optimaliseren SEO

Het belang van afbeeldingen voor SEO

Wat je schrijft en hoe je schrijft, is uiteraard heel belangrijk voor de indexatie van jouw pagina of blog in een zoekmachine als Google. Maar onderschat ook het belang van goede afbeeldingen niet. Een foto of illustratie kan jouw bericht kracht bijzetten, maar kan ook zorgen voor een betere score in zoekmachines.

Online informatie wordt niet alleen gezocht op woorden en zinnen, maar ook op afbeeldingen. Steeds meer mensen zoeken via afbeeldingen naar content. Als slimme ondernemer wil je uiteraard dat jouw pagina’s of blogs ook op deze manier worden gevonden. Hier houden zoekmachines ook rekening mee. Daarom wordt er veel waarde gehecht aan goede afbeeldingen op pagina’s en tellen deze afbeeldingen vrij zwaar mee bij de indexatie.

5 tips voor het optimaliseren van afbeeldingen

Om de online vindbaarheid van jouw website, pagina of blog te verbeteren kun je dus niet om het optimaliseren van de afbeeldingen heen. Maar hoe zorg je ervoor dat je gebruik maakt van afbeeldingen die voldoen aan alle eisen voor SEO? Wij geven 5 tips voor het optimaliseren van afbeeldingen.

Gebruik goede afbeeldingen

Om de SEO van jouw pagina of website een handje te helpen is het verstandig om goede afbeeldingen te gebruiken die de content ondersteunen. Niet zomaar elke afbeelding is goed. Het liefst gebruik je een foto of illustratie die de tekst aanvult, die de juiste zoekwoorden ondersteunt en die van een goede bron komt.

Als je jouw eigen foto’s of illustraties kunt gebruiken is dat natuurlijk ideaal, maar niet iedereen is een geboren fotograaf of illustrator. Gelukkig zijn er tal van manieren om online aan betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige afbeeldingen te komen. Via websites als Unsplash, Pixabay en Public Domain Archive vind je afbeeldingen die je vrij kunt gebruiken, met of zonder bronvermelding. Pluk echter nooit zomaar foto’s of illustraties uit Google of van social media. Dit is een inbreuk op het auteursrecht en kan je flink kosten.

Kies het juiste type afbeelding

Foto’s en illustraties zijn er in allerlei formats, maar lang niet al deze formats zijn even geschikt voor jouw pagina. Door het juiste format voor jouw afbeelding te kiezen kun je de indexatie van de pagina flink verbeteren. Veelgebruikte typen afbeeldingen zijn PNG en JPEG. PNG-afbeeldingen zijn doorgaans van goede kwaliteit, maar hebben ook een flink formaat. JPEG-afbeeldingen zijn ook een uitstekende optie en zijn vrij goed aan te passen aan een formaat dat wenselijk is voor de pagina. Ook GIF is een optie, maar liever alleen voor afbeeldingen en animaties.

Gebruik het juiste formaat

Natuurlijk wil je een website of pagina die snel laadt en user-friendly is. Wist je dat de afbeeldingen die je op je pagina gebruikt hier veel invloed op hebben? Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van afbeeldingen in het juiste formaat. De snelheid van een website speelt een belangrijke rol bij de SEO van een pagina en door het juiste formaat te kiezen voor jouw afbeeldingen help je dit proces een handje.

Als je afbeeldingen upload gebruik je het liefst geen foto’s of illustraties die groter zijn dan 500 kB. Een richtlijn van 1920 pixels in de breedte is goed om aan te houden. Houd er ook rekening mee dat foto’s en afbeeldingen in landscape formaat het meest populair zijn onder internetgebruikers. Wil je jouw te grote foto’s verkleinen? Dan kan dat op allerlei manieren. Veelgebruikte tools zijn onder andere TinyPNG en Compress JPEG.

Maak gebruik van alt-text

Niet alleen jouw teksten worden geïndexeerd, maar ook de afbeeldingen. Om de afbeeldingen goed vindbaar te maken is het belangrijk om deze betekenis te geven. Dit doe je door keywords te gebruiken bij het uploaden van de afbeeldingen en door gebruik te maken van alt-text. Bij het indexeren wordt de alt-text namelijk uitgelezen en hiermee help je de SEO van de pagina of website. Gebruik nuttige keywords die echt iets zeggen over de afbeelding en over de inhoud van de pagina voor het beste resultaat.

Creëer sitemaps voor afbeeldingen

Als je jouw optimalisatie van afbeeldingen naar een hoger niveau wilt tillen kun je ook kiezen voor het creëren van sitemaps voor jouw afbeeldingen. Een zoekmachine als Google stelt dit zeer op prijs en beloont pagina’s met sitemaps.

Een sitemap is een document of pagina met daarin alle links naar pagina’s van een website, als een soort van inhoudsopgave van de website. Zo is de website makkelijker te indexeren. Hierom wordt het gebruik van sitemaps gestimuleerd door zoekmachines.

Ook voor je afbeeldingen kun je gebruikmaken van sitemaps. Met een image sitemap kun je een zoekmachine alert maken op de verschillende afbeeldingen op jouw website. Zo worden deze beter geïndexeerd. Je kunt een aparte sitemap maken voor de afbeeldingen of de afbeeldingen toevoegen aan een al bestaande sitemap.

nl_NLDutch