Beheer mijn website | website beheer & onderhoud

De-webmaster-van-Enschede-Beheer-voor website beheer

Datum

Een sterk wachtwoord: waarom is dit belangrijk en hoe maak ik dit?
Met een sterk wachtwoord beveilig je jouw online accounts en persoonlijke gegevens. Maar waarom is dit zo belangrijk en hoe maak je dit? Wij leggen het uit.

Op steeds meer websites en apps wordt gevraagd om een wachtwoord. Dat is goed nieuws: met een wachtwoord is jouw persoonlijke omgeving beveiligd en niet zomaar voor iedereen toegankelijk. Maar het bedenken van een veilig wachtwoord is niet altijd even eenvoudig. Toch is het heel erg belangrijk om na te denken over veilige wachtwoorden. Daarom leggen we in dit artikel het belang uit van een sterk wachtwoord en geven we tips hoe je een wachtwoord kunt maken.

sterk wachtwoord belangrijk

Het belang van een veilig wachtwoord

Internetveiligheid krijgt steeds meer aandacht en steeds meer websites zijn bezig met het veiliger maken van hun online omgeving. Eén methode om dat te doen is door gebruik te maken van wachtwoorden. Met een wachtwoord kun je jouw privégegevens op het platform beschermen tegen diefstal, duplicatie, inzage en andere narigheid.

Het is belangrijk om een veilig wachtwoord te gebruiken voor het beschermen van jouw persoonlijke gegevens. Zo maak je het kwaadwillenden moeilijk om toegang te krijgen tot jouw online accounts. Helaas is hacking en phishing aan de orde van de dag en wordt er ‘ingebroken’ op talloze platformen om gevoelige gegevens te verzamelen.

Je denkt misschien dat je niets te verbergen hebt of dat de toegang tot jouw accounts weinig risico’s geven, maar onderschat het gevaar van hacking niet. Jouw persoonlijk informatie kan worden gebruikt voor chantage, persoonsgegevens kunnen worden gebruikt voor fraude, privéfoto’s kunnen worden gedeeld met vreemden of je bankrekening kan worden leeggehaald.

Misschien overbodig om te zeggen, maar deel jouw wachtwoord ook nooit met iemand anders. Het is een persoonlijk wachtwoord dat alleen door jou gebruikt zou moeten worden.

Zo maak je een sterk wachtwoord

Omdat het best lastig kan zijn om al die wachtwoorden te onthouden, kiezen veel mensen voor makkelijke wachtwoorden gebaseerd op hun geboortedatum, geliefde of favoriete huisdier. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van één wachtwoord voor meerdere platformen. Dat lijkt handig, maar is in werkelijkheid ontzettend onveilig.

Een veilig wachtwoord maken is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Wij geven enkele tips om een sterk wachtwoord te creëren én deze te onthouden.

  • Hoe langer een wachtwoord is, hoe veiliger deze is. Veel websites raden aan om een wachtwoord van minimaal 8 tekens te bedenken, maar meer is zelfs beter.
  • Gebruik geen persoonlijke informatie in jouw wachtwoord. Een sterk wachtwoord bevat geen geboortedatum, naam, adres of naam van een huisdier.
  • Versterk jouw wachtwoord met speciale tekens. Tekens als %, & en # maken een wachtwoord veel moeilijker te raden of te breken.
  • Stel een veilig wachtwoord op aan de hand van een vast gedeelte en een variabel gedeelte. Het vaste gedeelte maakt een wachtwoord makkelijker te onthouden en het variabele gedeelte zorgt voor extra veiligheid.
  • Gebruik een ander wachtwoord voor elke website of platform.
  • Maak gebruik van een password manager. Dit is het beste te omschrijven als een digitale kluis waar je al jouw wachtwoorden kunt opslaan. Deze worden beveiligd met één hoofdwachtwoord. Zo hoef je voortaan maar één wachtwoord te onthouden. Enkele populaire en veilige password managers van dit moment zijn LastPass, NordPass, Keeper en Dashlane.
en_USEnglish