WordPress is de King in CMS land

WordPress is de King in CMS land

Waarom WordPress meer gebruikt wordt dan andere CMS programma’s

Bijna iedereen heeft al wel eens van WordPress gehoord, dé website maker van het internet. Er bestaan ook vele andere CMS programma’s (content management systems), maar deze zijn bij lange na nog niet zo populair als WordPress. Hoe komt dat en waar zitten de verschillen in?

Wat is een CMS?

Een CMS is een content management system waarbij je de mogelijkheid hebt om je eigen content te creëren en publiceren.  Je hebt controle over de gehele website en kan dus alles naar je eigen smaak aanpassen. Een CMS is anders van een websitebouwer omdat deze je alleen een paar opties geeft om de website aan te passen terwijl een CMS volledig vrij is.

Andere CMS programma’s

Hoewel WordPress de populairste CMS is, bestaan er ook nog andere (en oudere) programma’s. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Joomla! Een CMS gebaseerd op PHP en een SQL database. Het heeft 8000 uitbreidingen, zowel gratis als betaald en veel opties voor “user-generated content”.
  • Drupal is ook gebouwd met PHP, maar om hier gebruik van te kunnen maken heb je als content creator kennis nodig van HTLM, PHP of andere coderingstalen. Wel heeft deze meer aanpassingsopties dan zowel WordPress als Joomla!

 

Waarom WordPress populairder is

Zoals hierboven genoemd zijn Joomla! en Drupal beide ook populair in de wereld van CMS. Toch blijft WordPress nog steeds op nummer één staan. Hoe komt dat?

Joomla! heeft meer aanpassingsopties dan WordPress, maar heeft zo’n grote database aan opties dat dit snel voor verwarring kan zorgen. Je moet daarom eerst verschillende categorieën maken.

Ook worden alle admin opties door middel van de back-end gedaan. Hieronder valt ook het creëren van artikelen en blogs. Dit is voor de gebruiksvriendelijkheid toch wel een minpuntje.

Ook Drupal mist toch dat tikje gebruiksvriendelijkheid. Doordat je vanaf het begin af aan al kennis van een programmeertaal nodig hebt, vallen de mindere techneuten onder ons al af. Daarnaast richt Drupal zich vooral op grote bedrijven die programmeurs in dienst hebben en die op zoek zijn naar meer websiteveiligheid (waar Drupal dan wel weer erg goed op scoort).

Cijfers

Omdat we het fijn vinden om onze bevindingen met bewijs aan te tonen is hier in een klein schema zichtbaar hoe WordPress bovenaan de lijst van populaire CMS programma’s staat.

 

WordPress is de king van CMS land

 

Zoals zichtbaar hierboven genereerd WordPress 61,4% van het CMS gebruik. In totaal gebruiken 34,6% van alle websites WordPress. Andere programma’s en websites volgen daaronder met een veel kleiner percentage.

Natuurlijk kan het zo voorkomen dat je Joomla! of Drupal veel fijner vindt om te gebruiken, maar dat neemt niet weg dat WordPress voor klanten van alle expertiseniveau’s vriendelijker en makkelijker is in het gebruik.

Geen reactie's

Geef een reactie

acht + 5 =